Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Tak trochu statistických údajů, dobře? Ty nejsou ani levicové ani pravicové, jsou to jen údaje.

My tak dlouhou statistiku údajů nemáme, takže se podívám do Německa.

Horst Afheldt v knize Wirtschaft die arm macht uvádí, že mezi lety 1950 a 2000 zbohatl průměrný Němec 7x (vydělil rok po roce HDP počtem Němců). Takový průměrný ovšem neexistuje a tak to rozdělil autor mezi zaměstnance (90% lidí v produktivním věku) a nejbohatší příjmové kategorie a velké firmy. Zaměstnanci zbohatli 2,8x, zatímco nejbohatší 12x. Druhá strana této mince, která ukazuje proč je málo peněz ve státním rozpočtu a že je to problém v oblasti příjmů a ne výdajů, je srovnání, které ukazuje z koho na koho se přesunulo daňové zatížení. Zatímco v roce 1950 přispívali do státního rozpočtu zaměstnanci 25%, o 50 let později už to bylo 80%. Podíl bohatých, tedy těch jejichž příjmy vzrostly raketově, na vybíraných daních klesl z původních 75% na pouhých 20%. A podíl těch, jejichž příjmy rostly pozvolna a v posledních letech dokonce stagnovaly vzrostl popsaným způsobem. Tady je důvod, proč budeme pořád poslouchat, že na veřejný sektor nejsou peníze. Jakmile bohatí přestali platit daně a zaměstnanecké příjmy stagnují, je nemožné uhradit provoz státu a zachovat veřejný sektor ve stávajícím rozsahu.

2 0
možnosti
PK

Mně docela "fascinuje" jak mnoho lidí, kteří nepatří k multimilionářům, vidí spásu v neustálém snižování daní bohatých. Chápu, že v dnešní době daňových rájů by měl velké problémy i Ludwig Ehrhardt. Přitom český důchod 400 Euro je tak na přežití, ale i senior potřebuje nové brýle, zuby, podělá se mu pračka.

0 0
možnosti
FS

A na důchod Vašich rodičů,pane autore,pracoval  kdo ? Kdo pracoval na Vaše vzdělání (kantoři,režie,policii,inženýrké sítě,armádu,atd .) ? Jste opravdu hoden Kalouska. Apropós, proč jste ještě v této zemi,při Vašem vzdělání .....

2 3
možnosti
Foto

Pro začátek bych dal alespoň lidem na výběr, zda chtějí být součástí státního důchodového systému, nebo si chtějí na důchod spořit sami.

5 0
možnosti

To je nesmysl. Ti, co by se rozhodli spořit sami, tak by měli málo a ve stáří by stejně dostávali od státu dávky na přežití.

0 0
možnosti
MS

Vůbec neberete v potaz růst produktivity práce a mezd. Dále jste opomenul zmínit, že se odvody na důchody snížily šestkrát za poslední desetiletí, což spolu s nezaměstnaností tvoří dnešní schodek. Jinak samozřejmě průběžný systém nemůže nikdy zbankrotovat, jen je třeba průběžně upravovat parametry. ;-)

4 0
možnosti
IH

Odvody na důchody se zvyšují, aspoň pokud vím. Pokud máte tak alarmující čísla, tak je tady určitě i se zdrojem uvedete.

1 1
možnosti
BC

Vám asi musel nějaký důchodce něco moc špatného udělat.

1 1
možnosti
JP

...nebo mu nedochází, že se jednou sám důchodcem stane.

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
obyčejný pracující člověk, správce domény o vzdělávání a trhu práce www.vzdelavacisluzby.cz

Seznam rubrik